ACT

ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy.

ACT  is een nieuwe vorm van gedragstherapie die je leert een zachtaardige houding aan te nemen t.o.v.  alles wat je denkt, voelt en ervaart, terwijl je tegelijkertijd op weg gaat om je doelen te verwezenlijken.

M.b.v. ACT kan ik je leren om je te richten op zaken die je op directe wijze kunt beïnvloeden, zoals je eigen gedrag, in plaats van controle proberen te krijgen over ervaringen die niet direct te beïnvloeden zijn, zoals emoties en gedachten. Dit impliceert een acceptatiegerichte houding ten opzichte van deze emoties en gedachten. Kern van ACT is de filosofie dat het vechten tegen onvermijdelijke zaken uiteindelijk ten koste gaat van een waardevol leven.

Psycho-educatie over de werking van het menselijk brein in combinatie met verschillende oefeningen, opdrachten en metaforen zorgen voor meer psychologische flexibiliteit. Hierdoor kun je beter omgaan met de grillen van het leven, en zul je sneller geneigd zijn om de dingen te doen die echt belangrijk voor je zijn. ACT zorgt voor een levenshouding, waarbij alle angst en pijn die inherent is aan het leven op de koop toe wordt genomen.

Binnen ACT wordt onderzocht op welke manier het kan lukken om gedachten niet als de waarheid te zien maar meer los te komen van je gedachten waardoor je gedrag minder afhankelijk is van je gedachten.

Hierbij kun je denken aan allerlei hulpvragen:

  • Accepteren van hetgeen het leven je brengt.
  • Leren om je gedrag te veranderen waarbij de emoties er wel mogen zijn.

ACT - Bewegen Richting Flexibiliteit